Ile mikronów powinien mieć filtr do wody?
11 kwietnia, 2020
Turystyczny filtr do wody - czy warto
Turystyczny filtr do wody – czy warto?
21 kwietnia, 2020
Pokaż wszystkie

Jak wybrać filtr do dzbanka Dafi?

Jak wybrać filtr do dzbanka Dafi

Uwielbiasz pić wodę, a jednocześnie zatrważa cię ilość plastiku jaką generuje codziennie kupowanie wody butelkowej? Nigdy więcej nie musisz już wybierać między swoim pragnieniem, a działaniem ze szkodą dla planety. DAFI od wielu lat posiada bardzo szeroką ofertę dzbanków filtrujących, które umożliwiają picie popularnej „kranówki” prosto z jej ujęcia. Świeża i zdrowa woda to coś, co dzięki dzbankowi masz zawsze pod ręką- bez konieczności zwiększania liczby produkowanego plastiku i ze sporą korzyścią dla portfela.

Dzbanki Dafi

Dzbanki filtrujące Dafi działają na bardzo prostej zasadzie. Są one wyposażone w filtr, który w ciągu 2-4 minut przepuszcza przez siebie wodę idealną do bezpośredniego spożycia. Dzbanki posiadają prostą, a zarazem designerską budowę, a ich wykonanie i kolorystykę można z powodzeniem dopasować do własnej kuchni bądź jadalni.

Dzbanki składają się z dwóch zbiorników na wodę- jeden z nich mieści wodę podlegającą filtrowaniu, w drugim zbiera się woda już oczyszczona. Ponadto dzbanki wyposażone są w filtr, posiadają pokrywy ze wskaźnikami zużycia filtra (LEDowymi lub manualnymi- w zależności od modelu) oraz różne kształty i materiał wykonania (szkło bądź tworzywo sztuczne). Szeroka gama modeli pozwala dobrać indywidualnie dany model dzbanka do swoich indywidualnych potrzeb i gustu.

Filtry w dzbankach Dafi usuwają z wody wodociągowej takie zanieczyszczenia jak chlor i jego pochodne, zanieczyszczenia mechaniczne (np. piasek czy rdzę), niektóre metale ciężkie (np. ołów), nadmierną twardość wody, zanieczyszczenia organiczne, pestycydy i herbicydy, a te najbardziej zaawansowane technologicznie są w stanie wychwycić nawet bakterie oraz wirusy o najmniejszych wielkościach cząsteczek.

Jaki filtr wybrać?

To, jaki filtr wybierzemy do swojego dzbanka, zależy od potrzeb jakie posiadamy i od oczekiwań jakie mamy co do czystej wody. Wybrać możemy dzbanek posiadający filtr:

– standardowy- czyli składający się z węgla aktywnego oraz żywicy jonowymiennej; filtr taki bardzo skutecznie usunie z wody wszelkie zanieczyszczenia, o których pisaliśmy wyżej oraz odpowiednio zmiękczy wodę wodociągową; potrawy i napoje przygotowywane na takiej przefiltrowanej wodzie zyskują więcej smaku i aromatu, mają dużo wyższe parametry organoleptyczne;

– zmiękczający wodę- w filtrze takim jest jeszcze więcej żywicy jonowymiennej niż w wersji standardowej filtra; filtra taki polecany jest gospodarstwom, w których występują bardzo twarda woda wodociągowa- do stosowania przy wodzie twardej i bardzo twardej (twardość powyżej 250 mg/l),

– alkalizujący- to rozwiązanie dla osób, którym zależy na osiągnięciu przy użyciu filtracji tzw. wody alkalicznej; filtr alkaliczny podnosi pH wody przez zastosowane w nim złoża alkalicznego,

– mineralizujący- to typ filtra, który wzbogaca dodatkowo filtrowaną wodę np. w magnez, potas lub w wapń.

Pamiętać należy, że filtry podlegają wymianie- ich żywotność wynosi średnio 4 tygodnie. Raz w miesiącu musimy wymieniać więc filtr na nowy co nie jest dużym wydatkiem, gdyż koszt filtra to zazwyczaj kilkanaście złotych (13- 15 złotych).